ÇOCUK TERAPİSİ İSTANBUL
Çocuk terapisi, çeşitli davranışlar veya duygu durumu değişiklikleri ile psikolojik güçlükler yaşadığını belli eden çocuklara ruhsal açıdan destek olabilmek için uygulanan çok çeşitli teknik veya yöntemleri kapsar. Esasında doğduğu andan itibaren çevresinde olup bitenlerin farkında olan çocuklar, yaşadıkları çevre, ilişkide oldukları insanlar ve ebeveynleri aracılığı ile dünya ile bir bağ kurarlar. Dolayısı ile her çocuğun gerçek hayatla kurduğu bağ birbirinden farklıdır. Bu bağ çoğu zaman ebeveyn tarafından şekillendirilir. Ancak zaman zaman çocuklarda ebeveynlerinde anlayamadıkları davranış değişiklikleri veya tutum değişiklikleri olur. Bu durum çocuk ve aile arasında yaşanan bir gerilime işaret eder. İşte bu noktada bir çocuk terapisti, ailenin veya ebeveynlerin yardımına yetişebilir. Çocuk terapisinin amacı, çocuğu rahatsız eden ve stres yaratan unsurları belirlemek ve bunların ortadan kaldırılması için aile ile işbirliği yapmaktır.
Çocuk Terapisine Ne Zaman İhtiyaç Duyarız?
Çocuklar için terapi aşağıdaki durumlardan en az biri olduğunda zaruri hale gelmektedir :
- Çocuk aşırı sinirli davranıyorsa, kendine ve çevresindekilere fiziksel olarak zarar veriyorsa,
- Az yeme ya da çok yeme gibi yeme bozuklukları varsa,
- Öğrenme güçlükleri yaşıyorsa, konuşma becerisi bir türlü gelişmiyorsa,
- Çocuğun hayatında önemli bir yere sahip olan aile yakınlarından biri vefat ettiyse,
- Bütün aileyi etkileyen- örneğin ebeveynlerin ayrılması- bir durum gerçekleştiyse,
- Çocuk uykuya dalmada güçlük çekiyor, çeşitli kabuslarla uyanıyorsa,
- Daha önce onu mutlu eden şeylere karşı kayıtsız kalıyor ve sosyal hayata karışma konusunda isteksiz görünüyorsa.
Bu gibi durumlardan en az birini yaşıyorsanız, yardım almanızda fayda olacaktır. Son zamanlarda çok tercih edilen çocuk oyun terapisi gibi yöntemler, minik yavrunuzun sorunlarını aşmasında ona güç verecektir.
Çocuk Oyun Terapisi
Son zamanlarda en çok tercih edilen çocuk terapisi yöntemlerinden biri çocuk merkezli oyun terapisidir. Bu tür terapide oyun ve oyuncaklar aracılığı ile çocukların kendilerini ifade etmesi sağlanır. Terapi sırasında çocuğun bilişsel ve sosyal becerileri, duygu ve düşünceleri açığa çıkar. Oyun terapisti, bu süreç boyunca çocuğun dilinden konuşur, onun oyun dünyasına bir anlamda misafir olur. Terapi sürecinin sonucunda çocuklar duygusal sıkıntılarından kurtulurlar. Bu tür bir terapinin en önemli nedeni çocukların yetişkinler gibi kendi dertlerini anlatamamasıdır. Çocuklar yaşadıkları olaylara anlam vermekte zorlanırlar. Bunu dile getirmelerinde bir hayli zordur. Bu sebeple kendilerini rahat hissettikleri ortamlarda, onları neyin üzdüğü, strese soktuğu daha kolay anlaşılır. Çocuklar için oyun terapisi bu anlamda klasik metotlara göre daha işlevseldir.
Tıpkı bireysel terapide olduğu gibi çocuk terapisinde de uzman kişiler tarafından yürütüldüğünde anlamlı sonuçlar vermektedir. Eğer bu tür bir psikoterapi yönteminden yardım almak isterseniz, Uzman Psikolog Ayşe Yanık ve ekibi ile çok çeşitli yollardan iletişime geçebilirsiniz.