(Çocuk, Ergen, Yetişkin Psikiyatrist ve Psikoterapist)
Çocuk ve gençlerde psikolojik sorunlar son 20 yılda arttı.
Çevresel, biyolojik, sosyokültürel olumsuz faktörler çocuk ve gençlerin gelişimini olumsuz etkiledi. Davranış, tutum, duygulanım, zihinsel işlevler, sosyalleşme ve uyumu bozan, çok sayıda nöropsikiyatrik rahatsızlıklara yol açtı.
Bu rahatsızlıklar çocuğun sağlıklı psikososyal gelişimine engel olur.
Kaygı, takıntı, kötü hissetme, gece idrar kaçırma, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite, öğrenme zorluğu, kendine güvenmeme, okula uyum yapamama, bilgisayar oyunlarına düşkünlük gibi sorunları olabilir.
Ergenlik döneminde alkol sigara kullanımı, tehlikeli araba ve motosiklet kullanımı, kendine zarar verme, ilaç kötüye kullanımı, öğrenim görmeye isteksizlik, kendinden küçük ve zayıflara kötü davranma, okuldan ve evden kaçma, aşırı internet ve bilgisayar meşguliyeti, sağlıksız beslenme, zararlı sitelere ve sohbet odalarına girme gibi sorunlar eklenebilir.
Bunların erken fark edilmesi, teşhisi ve tedavisi önemlidir.
İlk adımda ailenin, öğretmenlerin, rehber öğretmenlerin mevcut problemi fark etmesi, göz ardı etmemesi gereklidir.
İkinci adımda teşhis için nöropsikolojik, nörokognitif testler, ebeveyn ve öğretmen gözlemleri, ve psikiyatristlerin muayeneleri yapılmalıdır.
Tedavi planı bunlardan sonra yapılır. Tedavide çeşitli psikoterapötik yaklaşımlar, aile görüşmeleri, ilaç kullanımı gibi çok sayıda yöntem kullanılır.