Flört Şiddeti
Bizler hayat içerisinde ailemiz, arkadaşlarımız yada romantik ilişkiler kurduğumuz kişilerle değişik etkileşimlerde bulunan toplumsal varlıklarız.
Peki, hangimiz romantik ilişki kurduğumuz partnerimiz ile yaşadığımız bazı sorunları doğru değerlendirebiliyoruz. Toplumsal olarak hoş görülen, normalleştirilmiş pek oldukça tutum ve davranışın aslen şiddet içerdiğinden anlatmak yanlış olmayacaktır.
Çağın değişmesiyle artık ruhsal ve fiziksel şiddet kavramları da yetersiz kalmaya başlamış ve farklı sertlik yöntemlerinden bahsetme ihtiyacı doğmuştur.
Bunlar;
Flört Şiddeti: Romantik ilişkideki partnerinin senin üstünde hakimiyet kurmaya yönelik yapmış olduğu fizyolojik, eşeysel, psikolojik, sosyal ve dijital baskıların bütünüdür.
Fiziksel Şiddet: Partnerinin bedenine kasıtlı olarak zarar vermesidir. Örneğin; saç çekme, ısırma, tekmeleme, itme vb.
Cinsel Şiddet: Partnerinin seni cinsi birliktelik ve yakınlık yaşamaya zorlaması, cinsellik mevzusunda ‘hayır’ yanıtını kabul etmemesidir. Örneğin; seni sen istemeden öpmesi, sana dokunması, eşeysel birlikteliğe zorlaması, cinsel birliktelikte korunma yollarını kullanmaması veya senin kullanmana izin vermemesi vb.
Psikolojik Şiddet: Partnerinin sende korku uyandırarak senin kendine olan itimatını ve saygını zedeleyecek biçimde hitabı, davranışlar sergilemesidir. Örneğin; sana senin istemediğin bir isim takması, bağırması, hakaret ve sövgü etmesi, ne yapman ve ne giymen icap ettiğini söylemesi, seni başkalarının önünde minik düşürmesi, seni koruma dibine alma bahanesiyle yönlendirmesi vb.
Sosyal Şiddet: Partnerinin senin toplumsal ilişkilerini kısıtlaması, test etmesi ve toplumsal ilişkilerinden soyutlaması, yalnızlaşmana niçin olacak şekilde davranışlar sergilemesidir. Örneğin; ailenle ya da arkadaşlarınla görüşmeni engellemesi, kiminle arkadaş olacağını yönetmesi, kıskançlık bahanesiyle erkek/kız arkadaşlarını yasaklaması, kıskançlıkla sevgiyi karıştırması, arkadaşlarına vakit ayırdığında seni suçlaması, devamlı senin başkalarıyla flört edip etmediğini araştırması vb.
Dijital Şiddet: Partnerinin dijital araçları seni test etmek, bu araçlar vesilesiyle seni tehdit etmek için kullanmasıdır. Örneğin; sosyal medya şifrelerinin birbirinde bulunması, toplumsal medyada kimlerle arkadaş olacağına karar vermesi, fotoğraf veya video göndermen için seni zorlaması, devamlı ileti atıp süratli cevap istemesi vb.
• Peki ya günümüzde insanların oldukca sık yaptığı ‘stalk’ olarak isimlendirilen eylemin de bir sertlik olduğunu biliyor muydunuz?
Israrlı Takip(Stalking): Ayrıldığın veya hala beraber olduğun partnerinin seni devamlı takip etmesidir. Bu takip durumu kişiye gözdağı vermeyi ve güvencesiz hissettirmeyi hedefler. Örneğin; eski partnerinin senin haberin olmadan evine, okuluna gelmesi, gittiğin yerlerde karşına çıkması, çevrenle iletişim kurup senin hakkında bilgi almaya emek vermesi vb.
Tüm şiddet türleri yıkıcı ve bireylerin sıhhatli iletişim, ilişki kurmasını engellemiş olan öğelerdir. Günümüzde şiddetin bu kadar çeşitlenmesi ve artmasının sebepleri ise hem bireylerin bu mevzular hakkındaki bilgisizliği bununla beraber toplumsal olarak birtakım yanlışları normalleştirmemizdir.
Sağlıklı bir ilişki istiyorsak ilk önce şiddetin ne bulunduğunun farkına varılmalı sonra bunu uygulamaktan kaçınmalıyız. Aynı zamanda bize sertlik uygulandığında tepkimizi göstermeli ve sınırımızı çizmeliyiz.
Şiddet Terapisi
VE
Şiddet Tedavisi
Yukarıda bahsi geçen sertlik şekillerinden birine veya flört şiddetine maruz kalıyorsanız bir psikiyatr veya psikologa başvurmanız tavsiye edilir. Psikoljik olarak hasarların giderilmesinde terapi en sağlıklı yöntemdir.